tisdag 14 april 2009

Frukosttips

Familjen Hägglunds bästa frukosttips när de fortfarande inte lyckats handla mat:
- en påse gammalt (minst fem år) potatismospulver
- ett ägg (det enda som fanns kvar)
- mjöl, vilket som helst (vi har ingen aning om vad det är för mjöl vi har, ser ut som typ rågsikt, fast grövre och med lite svarta prickar i, trodde vi köpt vetemjöl…)
- mjölk (går med vatten om ingen mjölkskvätt kvar
- salt
- smör i kopiösa mängder
- gammal jättetorr och hård baguette

Gör en stooooor smet. Skär baguetten i skivor och lägg ner den. Smält enorma mängder smör i stekpannan och grädda som fattiga riddare. När den torra baguetten är slut går det att göra pannkakor, de blir tjocka. Hä i lite mer potatismospulver i smeten så den blir jättetjock, då kan man göra bollar eller biffar. Mycket smör så att de nästan friteras. Om det är för lite med ett ägg så att allting går sönder kan det serveras som ”scrambled pancakes”. På engelska låter det ju smaskens. Servera med kanel, socker, grädde på sprayburk (urrk i vanliga fall, men inte nu) och sylt. Gärna lite strössel också om det finns kvar från kolbullen för några veckor sedan. Alla äter och blir glada!

Så har mina glasögon tappat den där grejen som sitter mot näsan på ena sidan. Skit, nu måste vi in till någon stad med en optiker. Det är inte skönt med sneda glasögon som skaver på näsan.

Vi promenerar till Sacro Monte, ett område med små kapell högst uppe på en kulle på en halvö i Lago d’Orta. Alla kapell är dedikerade till någon episod ur Fransiscus av Assisis liv. Skulpturer och målningar i överflöd. Barnen är fascinerade. Isar sitter en evighet på stenmuren och ser på utsikten över alperna och sjön. Vi promenerar genom små pittoreska gator, det är jättevarmt, 24 grader, ner till torget och ser en båt i hamnen, kaptenen ropar och vi hoppar på, ”special price for you!” Bara tre biljetter för alla fem. ”Danke!” säger han när jag betalar. ”No! No! No! Tack!” försöker jag övertala honom att säga. ”Si si” säger han och tar nästa passagerare. Åker vi till ön eller till andra sidan? Vet inte, vi får väl se, vi åker i alla fall båt och barnen tycker om det och solen strålar från klarblå himmel. Vi kommer till ön mitt i sjön, det är Tystnadens ö. Här finns två gator, Tysta Gatan och Meditationsgatan. Försöker förklara för barnen att det är tystnad som gäller. Ha! Vi åker tillbaka till fastlandet, köper glass i en riktig glassbar och promenerar sedan runt hela halvön. Alla tre barnen och Pär badar såklart i sjön. Nuförtiden är det inte bara Pär som kryssar nya badplatser, även barnen. Jag höll utkik och meddelade den nakna familjen när det kom andra fotgängare. De som kom jublade över våra friskusar till småttingar. Vida gick hela dagen själv! Det blev en lång promenad innan dagen var slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar