lördag 25 april 2009

22 april

Frukost i Italien. Lunch i Österrike. Middag i Slovenien.

Det är VARMT!

I natt har vinden kört förbi som rallybilar, vrålande längs den raka vägen vi parkerat vid. Det var en häftig typ av vindar som kom, storm och kastvindar som riktigt hördes på lång väg och sedan kom förbi som ett godståg och slog i tältet. Lite liknande vad vi upplevde utanför Embrun i Frankrike. Det är en lång grusväg som går längs ån. Som tur är flyttade vi om bilen igår, för att vi hittade en bättre plats och ställde oss i lä. Tältpinnarna flög i natt med ett ljudligt ”fjong” och dunsade sedan i backen. Både Pär och jag var upp varsin gång och satte fast övertältet.
Stekta ägg smakar i alla fall lika bra överallt!

Lunchen intar vi utanför en kyrka i Österrike. Vi läser på gravstenarna. RI, död vid 32 års ålder vid Eismeerfront. Hur förklarar man krig för en femåring? Varför slåss vuxna? Varför börjar de skjuta och slåss bara för att en människa dör? Varför är det så? Men varför blir det krig då? Så länge hon inte förstår svaren fortsätter frågorna. För länge sedan var ju Norge och Finland en del av Sverige, hur blev de kompisar igen då? Varför kan inte alla bli kompisar igen? Varför kan inte alla göra så? Men varför börjar någon kriga? Men du och Isar blir ju osams och plötsligt börjar någon av er slå den andra, precis så börjar krig också. Man är osams om vems sak det egentligen är och plötsligt slåss någon. Det är inte alltid man kommer ihåg vem som slogs först. Eller så säger båda att den andra slogs först.

…gefallen an der ostfront… ..gefallen an der Eismeerfront…

De enkla korsen med bara namnet och årtalet för de som aldrig återfanns.

In seiner schönsten Jugendzeit Rief ihm Gott durch den Krieg zur Ewigkeit. 33 år gammal.

Unvergessen

In diesem Soldatenfriedhof ruhen 179 kriegstote aus dem 1.Weltkrieg.

Och så några från andra världskriget också.

Jag har utmanat Pär att inte raka sig på en månad. Han är på god väg. Men han har inte antagit utmaningen fullt ut. Han funderar på att raka sig nu faktiskt. Vi får väl se.

Isar råkar bajsa ner sig igen. Det blir pottan utanför kyrkan den här gången. Vilken tur att Gud Fader är mer förlåtande än den där butiksägaren. Vi fick i alla fall ingen utskällning nu.

Så kör vi in i Slovenien. Nu är vi i gamla öst. Och det syns direkt, på sidan av vägen hittar vi en Leninstaty, flera gamla människor och traktorer som plockade från gamla foton från öst. Men direkt vi kommer in i Kranijska Gora kan alla vi frågar om olika saker prata engelska. Vi köper en karta och en ordbok. Hamnar till slut på en camping. Det är illegalt att campa fritt i Slovenien. Men med en ordbok kan jag säkert prata med någon snäll bonde någonstans. Campingen har inte öppnat riktigt än, så de efterlängtade tvättmaskinerna går inte. Internet finns men vi får inte till någon uppkoppling. Och i morgon ska det regna säger kvinnan som kommer och tar betalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar