lördag 13 juni 2009

7 juni

Tja, tvätten är torr innan vi åker. Det är mycket fokus på det vardagliga nu: äta, sova, bajsa, tvätta oss och kläderna. Så kör vi lite och hittar på lite kul.

Vi kommer till Tokaj där vi tar en lunch på torget. Pizzaindex = 40 kr. Fast det stämmer inte riktigt för pizzan är liten. Vida äter dock med god aptit. Pär och jag äter en riktigt underbar ungersk gulasch och vi sitter i skuggan och tar det lugnt. Det är söndag och folktomt på torget. Vi vuxna vill gå på Tokajprovning. Barnen vill åka ett litet skrangligt turistspektakel som ser ut som ett litet tåg. Vi gör en deal, först provning, sedan tåg.

Vi går på provning på Tokaj Hétszölö – ett vinföretag med anor. Källaren är 700 år gammal eller något, vintunneln var 1 ½ km innan WWII, då rasade den och är nu ”bara” 400 meter, största vintunnan tar 25500 liter. Fast den används inte längre. Alla bär plockas för hand. Så provar vi lite Tokajviner. Barnen är med och luktar och smakar också. Vi dricker bärnsten och njuter och det fungerar faktiskt, barnen sitter och ritar lite och väntar på att få åka tåg. Det är bara vi på turen, så den blir personligt anpassad efter 2 glada föräldrar, tre vilda barn och en bajsblöja. Självklart handlar vi några flaskor också. Det här var riktigt smaskiga saker!

Sen är det bara att hålla löftet och hoppa på sight-seeingtåget genom staden. Barnen älskar det. Pär och jag ler stelt och hoppas att ingen vi känner ser oss. Men vi är glada när barnen är glada. Det är varmt och skönt, men precis när vi hoppat in i bilen och kör så kommer regnet. Vi passerar en Jysk, tvärnitar och springer in och köper två fleecefiltar.

Det blir en lång kväll och vi hittar ingen plats att stanna på. Vi letar och frågar och får nej och klockan tickar och regnet faller. Jag tar fram det hemliga krispaketet med chokladkaka, kex och chips och låter alla principer falla. Till slut ger vi upp och hittar vi en camping. På 30 min har vi bygg blöja, kissat alla barn, fixat mat och slagit läger med tältet uppe. Rekord. Hela familjen somnar i tältet under nattningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar