måndag 8 juni 2009

6 juni

Vi tvättade fyra tvättmaskiner igår kväll och hängde allting på tork. Det har regnat väldigt mycket i natt. Vi är lite sårbara. Men vi packar ner all blöt tvätt och åker.

Ungern är ju kända för sina termalbad. Helande bad och källor finns överallt i det här landet. En alldeles bredvid vår camping. Så hela familjen tar med sig baddräkter och handduk i en plastpåse och går dit i tron att det finns väl två små pooler och att vi kan tillbringa en timma där.

Slottsbadet som det heter, var lite större. Typ 85000 kvadratmeter med 5000 kvadratmeter vattenyta… Där finns 25 000 blommor i den 200 år gamla parken. The Hungarian Baths Association har gett det här badet fyra stjärnor. Vi kommer in i en annan värld. Här finns 19 pooler. Det ”medicinska” vattnet kommer från 2500 meter under jorden och är 72 grader då det kommer upp. Det är bäst för nervösa sjukdomar, rehabilitering efter olyckor och gynekologiska problem… Tja, vi hoppar i alla fall i det bruna vattnet, som innehåller alla vitaminer och mineraler och hejsan och håsan kan man läsa, anoder och katoder. Men efter några minuter där vill barnen kolla vad som är på baksidan, det är då vi hittar resten av stället. Det är världens badland, med pooler överallt och framförallt, en superduperpool för barn, Childrens water paradise. Så det blev inte så mycket mer helande bad för oss. Här tassar man omkring i badrock, tofflor och badmössa. Massor av gamlingar sitter på bänkarna i det helande vattnet för att bli friska från både det ena och det andra. Vi tar en lunch därinne, hela familjen svullar sig proppmätta på langos. Barnen är helt i extas och när vi försöker avvika blir det väldigt jobbigt. Men vi ska ju vara kvar i Ungern några dagar, så det kan väl bli fler ställen.

Vi hittar en liten grusväg med avstickare där vi snabbt slår läger och hänger tvätt på tork över halva skogen. I 26 grader ska den väl torka ganska fort, även om den droppade när vi tog ner den i morse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar