tisdag 24 mars 2009

24 mars

Dagens stora händelse blev en badutflykt. Det blev tidig lunch, då vi introducerade Rachel till Fattiga Riddare. Sedan åkte Pär, Vida och Isar till ett badhus och hade jättekul!

Rachel, Theo, jag och Lilja tog en tur ner till centrum. Vi passerade Kölns katedral som antingen är störst eller äldst eller någonting sådant. Den var stor och gammal.
Sen passerade vi 4711-huset, där den första Eau de Colognen gjordes.
Efter det gick vi till det gamla Köln. Vid bombningarna under andra världskriget kom plötsligt en massa ruiner fram. Utgrävningarna fortsatte och en massa gamla byggnader upptäcktes. Det var Köln från det gamla romarriket. Sedan föll det och staden blev sakta en ruin som försvann ner i jorden när saker och ting växte över den. Därefter byggdes det nya Köln ovanpå, väldigt många år senare. Allt detta finns nu bevarat, nere i en källare finns det möjlighet att gå runt och titta på dessa ruiner som är blottlagda. Rekonstruktioner av den finns tillgängliga att titta på för att förstå hur det såg ut när det var levande. Otroligt häftigt! Vi var helt ensamma därnere, det är inte ens en turistattraktion! Jag tog på ruinerna och tänkte att precis den stenen hade någon gammal romare lagt dit för väldigt länge sedan, fascinerande.

Efter det perspektivet på tid satte vi oss som moderna lattemorsor på en italiensk glassbar och hade det trevligt.
Rachel fortsätter envisas med att det är kul att ha oss här. Först tänkte vi stanna en natt. Sedan alldeles innan vi kom hit kom vi på att det nog behövde bli två ifall vi skulle hinna träffas ordentligt. Så insåg vi att det var söndag och vi inte kunde fixa några praktiska saker för allting var stängt, så då stannade vi ytterligare en natt. Sedan på måndag kväll var det så trevligt att vi inte orkade packa, så då blev vi kvar en natt till. Men i morgon åker vi söderöver och vet inte när vi uppdaterar igen nästa gång. Vi kommer att ta oss neröver mot Moseldalen och därefter in i Frankrike.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar