onsdag 1 juli 2009

26 juni - Litauen

Någonting äckligt har läckt i kylskåpet, så det är bara att sanera det också. Morgonstund har guld i mun.

Vi tar färjan mot Curonian Split, som också är ett Unesco världsarv. Vet faktiskt inte hur jag ska beskriva det på svenska, men det är en lång sanddyn/ö utanför Litauens kust, de delar den med Kaliningrad och det finns flera längs med den här kusten.

En bit ner på vägen dyker det uppå en betalstation, det visar sig kosta över 200 svenska kronor att köra längre ner på vägen, mot samhället. Vi har inte nog med kontanter, så vi backar in på parkeringen och överlägger. Då kommer polisen som står vid bommarna fram till oss och erbjuder oss att åka förbi om vi istället ger honom 150 kr i fickan. Då får vi köra runt, men får inget kvitto. Det är den första korrupta polisen vi mött, trots alla varningar i alla länder tidigare. Men vi vänder ändå. Sån’t skit stöder vi inte i onödan. Vi tar oss till en fin strand ändå. Sanden är så finkornig att det gnisslar när vi går i den.

Isar och Lilja behöver sova så Pär tar dem i bilen och kör en kort sväng. Vida och jag sitter på en filt på stranden, äter nötter och myser. Det är mulet och skönt. ”Mamma, varför glömde du min virkning i bilen?” Pär blir alldeles matt av kommentaren, nu har han två garnbesatta i familjen.

Vi åker till ett Akvarium på em, det ligger också ute på ön. När vi kommer dit har delfinshowen börjat för en minut sedan. Vi kan vara oerhört snabba ibland och några minuter senare sitter vi i publiken. Barnen är helt absorberade och Lilja klappar händerna. Delfinerna spelar basket, dansar och hoppar över vattenstrålar. De simmar runt med sina tränare på ryggen eller nosen och gör alla möjliga konster. Sedan kommer ett sjölejon också, han kan både sjunga och spela basket. Riktigt bra tyckte vi alla! Vi går vidare till akvariet och tittar på fiskar, Lilja har ögon som tefat när hon får stå och ta på glasrutorna och se fiskarna precis på andra sidan.

Pär ska fylla på vatten och upptäcker hur äckliga våra vattendunkar egentligen är. Jo, vi har tvättat ur dem ordentligt, det var, hm, låt se, eh, jo, längesen… Det blir vattendunksskurning på kvällen. Alltid är det något. Precis som hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar