onsdag 1 juli 2009

23 juni - Polen

Vi åker till Białowieski National Park i östra Polen. Nationalparken delas med Vitryssland och är unik på så sätt att den har dubbelt Unesco skydd – både som världsarv och som Biosphere Reserve, vad nu det heter på svenska. Men vi skippar den fina nationalparken, vi tar en tur på det lilla djurreservatet som finns. Här finns nämligen bisonoxar. Och inte bara det, här finns också korsningar av bisonoxar och kossor, sådant ägnar man sig åt här i Polen och då får man kossor och tjurar som är dubbelt så stora som sina föräldrar. De är enorma. Vi tittar länge på vargarna som ligger precis vid stängslet. Vi får också en uppvisning i vargmakt. Två honor ligger och vilar, tre hanar kommer en bit bort, samlar ihop sig och springer sedan fram och skrämmer undan honorna. De underkastar sig direkt, tar svansen mellan benen, hukar sig och smyger undan. Typiskt karlar att försöka sätta skräck i omgivningen. Under den här resan har vi pratat mycket politik och historia. De länder vi rest igenom har haft många dumma gubbar vid makten. Vi har inte kunnat komma på en enda dum kärring vid makten i de här länderna. Vida frågar och frågar, men förstår liksom inte varför många gubbar är så dumma när de vill bestämma så mycket.

Hur som helst, vi kollar vildsvin också, de har massor av ungar som ligger och sover huller om buller i skuggan. Hjortar, polska hästar, rådjur var det också. Isar är trött och när vi sätter oss i bilen för att åka iväg får han lite mellis, han hinner inte svälja, han somnar med munnen full av mat.

Det blir varmt under dagen, men på kvällen smäller det lös med ett av de absolut värsta regnväder vi någonsin skådat. Ett skyfall som hällde någon en hink vatten rakt ner. Det är liksom ingen luft, utan bara regn. Det åskar och stormar och vårt lilla regnskydd bak på bilen går sönder, ett av stagen som sticker ut bryts av. Kicki sitter på ett motell en bit bort med datorn i högsta hugg när regnet anfaller. En svag tanke att springa tillbaka och stötta Pär infinner sig, men den faller snabbt undan när hon inser omöjligheten i att ta sig till bilen. Någon timma senare har det lugnat ner sig till vanligt skyfall och då är det bara att klafsa tillbaka i 2 dm vatten till bilen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar